Historia

Historia

Alla goda ting är tre. Så är det även med vår historia. Det finns tre årtal som är särskilt viktiga i historien om Scandicore Nordens Pappersindustri.

År 1930

I en källare på Stenbocksgatan i Borås startade två driftiga herrar Svensk Pappersindustri Järnfors & Hall. Det gick bra för dem och snart växte de ur lokalerna. Efter en brand 1944 flyttade företaget till Sandared. Från början tillverkade de spolar för garn till textilindustrin. Men med tiden blev uppdragen och kunderna fler. Tack vare detta blev de mindre känsliga för den svenska textilindustrins tillbakagång i slutet på 70-talet.

1996 stod företaget vid ett vägskäl. Företagsledningen beslöt sig för att satsa på ändamålsenliga lokaler och i maj 1998 var det dags att flytta in. Fabriken på 10 000 m² är helt anpassad för hylsproduktion och de kan stolt erbjuda en separat hylstork på svindlande 1 100 m². I samband med de nya lokalerna bytte man namn till Scandicore Svenska AB.

År 1952

Några driftiga entreprenörer från Sandared skickade in en anmälan om firmaregistrering för att: ”… ämna i bolag inom nämnda kommun bedriva tillverkning av pappersartiklar under firma Nordens Pappersindustri …”. Anmälan godkändes utan större omsvep. Nordens Pappersindustri var ett faktum.

Under de första åren fanns kunderna främst inom textilindustrin, men under slutet av 70-talet drabbades denna som bekant av problem och omsättningen sjönk. Men när förändringens vindar blåser så hittar Nordens Pappersindustri nya användningsområden för sina papptuber. De upptäckte att de har en produkt med oanade utvecklingsmöjligheter! Fler och fler företag och branscher såg fördelarna med papptuber, inte bara som emballage, utan även i många andra sammanhang. Användningsområdena ökade och därmed efterfrågan. En trend som faktiskt håller i sig än i denna dag.

I slutet av 90-talet flyttade verksamheten till större, nyrenoverade och mer ändamålsenliga lokaler i Sandared, ca 1 mil från Borås, i riktning mot Göteborg.

År 2009

Detta är det viktigaste årtalet i vår historia. Den 7 december 2009 fusionerades Nordens Pappersindustri AB in i Scandicore Svenska AB. Namnet ändras till Scandicore Nordens Pappersindustri AB. Att företagen slås ihop är inte konstigt. De tänker ju likadant; runt och i papp.